Doula

Een doula, wat is dat?

Wanneer je het woord doula hoort, is waarschijnlijk de eerste vraag die in je op komt: wat is een doula?
Daar ga ik je antwoord op geven.  Een doula is iemand die je begeleiding/ ondersteuning kan geven tijdens een zwangerschap, bevalling en/ of kraamperiode, dit kan bijvoorbeeld door middel van een zwangerschapscursus. Hier zijn verschillende onderwerpen in mogelijk. Namelijk tijdens de zwangerschap informatie ontvangen wat je nu eigenlijk kan verwachten, hulp bieden aan de partner, wat kan hij/zij doen tijdens een zwangerschap/baring/kraamperiode, hulp bij het schrijven van een functioneel geboorteplan of kraamplan (niet je ideale plaatje) en eventueel zelfs fysiek ondersteuning geven tijdens je baring!

Visie

Wat ik vooral belangrijk vind tijdens mijn werk als doula is dat je gehoord wordt en je de regie kan nemen over je eigen zwangerschap, bevalling en kraamperiode, in welke situatie dan ook. Als doula ga ik geen keuzes voor jou maken, maar zal ik zorgen dat je weet welke keuzes er zijn en zelf een eigen geïnformeerde keuze kan maken!
Ik ga je ook niet vertellen hoe dat iets moet, maar ik geef je tips waarvan je zelf bepaalt of je er iets mee doet en ik zal je begeleiden bij wat voor jou goed voelt! 

Met een verloskundige achtergrond, weet ik hoe verschillend een bevalling ervaren wordt, onafhankelijk het verloop. Ik wil er dan ook voor helpen zorgen dat jij en je partner de mooist mogelijke ervaring hebben tijdens een van de belangrijkste gebeurtenissen uit je leven!

 

Waarom zou je gebruik maken van een doula?

Onderzoeken wijzen uit dat wanneer een doula bij een bevalling is, de kans op een keizersnede worden verkleint, bevalling verkort, lagere behoefte aan pijnstilling en band tussen moeder en kind versterkt.

  • 45% minder keizersnede
  • 25% kortere duur bevalling
  • Tot 60% minder verzoeken voor een ruggenprik
  • 50% minder gebruik van oxytocine (bij inleiden)
  • 31% minder verzoeken om pijnstilling

 

Waarom een doula, als ik al een verloskundige heb?

Er zijn een aantal verschillen tussen een doula en een verloskundige. Een doula mag geen medische handelingen uitvoeren. Dat is een taak voor de verloskundigen, zij is medisch verantwoordelijk. Een doula is als het ware een extra toevoeging van je geboorteteam. 

Een doula is een ondersteuning van een verloskundige en kan je helpen bij een fysieke en emotionele aspect van alles wat er bij een zwangerschap, bevalling en kraamperiode komt kijken. 

Daarnaast werken in een verloskundigenpraktijk vaak meerdere verloskundigen en heb je de kans dat je meerdere gezichten ziet. Dit geldt ook voor het ziekenhuis als je in het medische traject terecht komt. Een doula daarentegen is een vast gezicht waar je een band mee kan opbouwen. 

Groepscursussen

Cursusdata

Zwangerschapscursus

Babymassage

 

Binnenkort worden de cursusdata bekend gemaakt van deze cursussen en zal de mogelijkheid er zijn om je hier voor in te schrijven.

Doula

Kraamdoula

Geboorte en kraamdoula

 

Interesse?

Heb je interesse in een van de bovenstaande sessies of pakketten, neem dan contact op via het volgende contact formulier.

Wil je graag eerst even kennis maken? Dat kan! Boek dan een kennismaking via afspraak maken op onze locatie of vul het formulier in om kennis te maken bij jullie thuis.